Contact: 0766530307 | Email: contact@joyorscooter.ro

Intretinere generala

Sunt cateva aspecte specifice in ceea ce priveste intretinerea trotinetelor electrice care necesita o atentie sporita. Acestea sunt consideratii precum starea baterieifranarea si performanta anvelopei. Fiecare dintre aceste zone de intretinere a trotinetelor electrice necesita mai multe puncte de vedere diferite si sunt prezentate mai detaliat in acest ghid. Aceasta prima sectiune acopera considerente generale care trebuie facute, care necesita deseori cunostinte specifice modelului. Consultati intotdeauna manualul de utilizare inainte de a efectua orice tip de proceduri de intretinere pentru a va asigura ca functionarea viitoare se va face in siguranta. Mai jos sunt cateva considerente generale de intretinere care trebuie facute pentru orice trotineta electrica.

Verificarea punctelor de pliere

Cea mai mare parte a trotinetelor electrice ofera marele avantaj de a fi capabile sa poata fi pliate. Acest lucru este rezultatul unei imbinari mecanice suplimentare care este inclusa, de obicei langa sau deasupra rotii din fata. Majoritatea trotinetelor au un design bine construit, conceput pentru a se asigura ca in timpul deplasarii nu se produce plierea nedorita si ca deplierea nedorita nu se intampla in timpul stocarii. Se recomanda verificarea rezistentei sistemului de pliere a trotinetei electrice inainte de fiecare utilizare, pentru a se asigura ca toate imbinarile functioneaza conform proiectarii.

Lubrifierea partilor aflate in miscare

Toate trotinetele electrice au in comun un lucru: au parti in miscare, acumulator, accelerometru, manete de franta, cabluri de frana, placute de frana. Orice componenta in miscare creeaza frecare si poate fi, in timp, predispusa la uzura. Ungerea pieselor esentiale, cum ar fi rulmentii, rotile sau etrierele va ajuta la reducerea cantitatii de frecare acumulata pe intreaga durata a ciclului de viata al trotinetei dumneavoastra. Consultati manualul de utilizare pentru a intelege care este cel mai bun tip de lubrifiant pentru produsul dvs. Ca regula generala, lubrifierea ar trebui sa se faca cel putin o data pe luna pentru utilizare obisnuita si poate de doua ori in cazul utilizarii zilnice.

Verificati mecanismele fixe sau conectate prin suruburi

Similar cu problema frecarii, dispozitivele de fixare, cum ar fi suruburile si buloanele, trebuie sa faca fata uzurii constante. Vibratiile resimtite de catre o trotineta electrica in timpul deplasarii sunt cauza slabirii suruburilor si altor elemente de fixare. Acesta nu este un proces care se intampla repede, deci nu este nevoie sa verificati zilnic. Buna practica impune ca acestea sa fie verificate inainte de prima utilizare si apoi sa efectuati un control o data pe saptamana. Daca sunt identificate probleme, este posibil sa fie necesar sa ajustati frecventa cu care o verificati, precum si sa efectuati verificari mai detaliate pentru a asigura functionarea corespunzatoare.

Intretinerea acumulatorului

Acumulatorii trotinetelor electrice au la baza o tehnologie care este in continua evolutie. Majoritatea trotinetelor electrice sunt dotate cu acumulatori li-ion 18650. Acesti acumulatori sunt de inalta performanta, cu greutate relativ redusa si sunt produse intr-o forma mai mica decat multe baterii plumb-acid comparabile din trecut. Acumulatorii moderni li-ion sunt mult mai subtiri, mai puternici si mai eficienti, dar au marele avantaj ca au o durata de viata mare.

intretinere trotinete electrice acumulator

Temperatura

Temperatura joaca un rol important in buna functionare a oricarui produs care utilizeaza energie electrica. Acumulatorii, cum ar fi modelele litiu-ion utilizate la majoritatea trotinetelor electrice functioneaza in paramentri normali si au o performanta buna la o temperatura apropiata de cea ambientala. Temperaturile scazute sau cele ridicate vor determina acumulatorii sa functioneze mai slab si sa se degradeze mai repede. Cercetarile au demonstrat ca mentinerea bateriilor litiu-ion in intervalul de temperatura de aproximativ 26 grade Celsius ofera cel mai bun mediu pentru longevitatea bateriei. Astfel se recomanda ca trotineta electrica sa fie depozitata in interior, departe de sursele de incalzire. De asemenea, este important ca umiditatea din incaperea in care este depozitata sa nu fie ridicata, contribuind astfel la corodarea contactelor electrice si la condens.

Descarcarea controlata

Descarcarea controlata  este un termen folosit pentru a descrie ce procent din incarcarea bateriilor este utilizat in timpul functionarii. Incercati sa descarcati bateria numai cu 50% inainte de reincarcare in timpul utilizarii zilnice.

Incarcarea acumulatorului

Nivelul de incarcare al acumulatorului este comparabil cu indicatorul de combustibil aflat pe vehiculele alimentate cu benzina. Spunand ca trotineta electrica mai are 50% acumulator este ca si cum ai spune ca masina ta are o jumatate de rezervor de combustibil. Cercetarile au aratat ca stocarea acumulatorilor cu incarcatura completa promoveaza o mai lunga durata de viata. In cazul in care va deplasati cu trotineta electrica si descarcati 25% din acumulator, ar trebui sa incepeti imediat incarcarea dupa ce va opriti.

Incarcatorul

Asigurati-va ca utilizati numai incarcatoare aprobate de producator. Trotinetele electrice vin cu o gama larga de tipuri de acumulatori cu dimensiuni diferite, ceea ce face imposibila o solutie de incarcator universal. Folosind incarcatoare mai vechi, incarcatoare de la alte trotinete electrice sau incarcatoare din surse neaprobate riscati sa deteriorati acumulatorii.  Acestia sunt definiti de mai multe valori diferite, insa cele mai importante sunt Amperi-Per-ora (Ah), Putere (W) si Tensiune (V).

Frane

A avea incredere in capacitatea de franare pentru opriri bruste este esential. Trotinetele electrice sunt prevazute cu diferite sisteme de franare, de la franare cu tambur, pe disc, electromagnetica sau mecanica. Indiferent de tipul de franare, este important ca oprirea sa se faca in conditii de siguranta.

Mai jos veti gasi sfaturi utile cu privire la mentenanta franelor:

Strangeti cablurile de frana

Nu toate trotinetele electrice au sisteme de franare bazate pe un sistem de cabluri. Daca totusi trotineta dvs este prevazuta cu astfel de sistem de franare, trebuie sa verificati la fiecare utilizare functionalitatea acestuia. Aceste masuri de precautie pot fi la fel de simple precum conducerea catorva metri pe trotineta si efectuarea unui „control al franarii”, in cazul in care aplicati franele in mod agresiv. Aceasta practica va asigura o plimbare mai sigura si va atrage atentia asupra eventualelor probleme de franare intr-o situatie in care functionarea defectuoasa ar putea avea un impact ridicat asupra sigurantei dumneavoastra.

Inlocuiti placutele de frana uzate

Indiferent daca trotineta electrica foloseste frane cu tambur, frane pe disc, va implica utilizarea placutelor de frana. Acestea sunt partile care aplica frecare pe roata in miscare intr-o maniera care are ca rezultat viteza de incetinire. Placutele de frana se vor toci treptat pe parcursul utilizarii trotinetei electrice. Aceasta uzura este un eveniment normal, desi trebuie sa fiti intotdeauna atenti sa verificati modul in care se produce. Aceasta inseamna ca, de obicei o data pe saptamana, trebuie sa faceti o inspectie vizuala a placutelor de frana ale trotinetelor electrice pentru a va asigura ca acestea sunt inca in conditii rezonabile. Daca incepeti sa auziti un sunet metalic sau daca observati ca franele dvs. par a fi mai putin receptive, ar trebui sa verificati imediat placutele de frana.

Scurgerea lichidului de frana

Trotinetele care sunt dotate cu sistem de franare hidraulica trebuie verificate pentru scurgerile de lichid. Daca scuterul dvs. utilizeaza un sistem hidraulic de franare, va exista un rezervor pentru lichidul de frana situat, de obicei in apropierea franei din spate. Verificarea regulate a cantitatii adecvate de lichid este un pas essential in intretinerea trotinetei electrice. Reincarcarea rezervorului cu un lichid de frana va ajuta, dar nu va asigura intotdeauna ca franele trotinetele electrice functioneaza. Uneori, aerul poate fi prins in sistemul de cablu, reducand presiunea exercitata de fortele hidraulice. Acest lucru se intampla atunci cand trebuie sa fixati parghia de frana pana la ghidon pentru a observa un raspuns eficient. Daca scuterul dvs. se incadreaza in aceasta categorie, este recomandat sa consultati un centru de reparatii specializat. Sistemele de franare hidraulica ofera o mai buna reactie, dar vin la pachet cu mult mai multa responsabilitate si intretinere specializata.

Anvelope

Asigurati-va ca anvelopele trotinetei electrice sunt in stare buna de functionare pentru a garanta siguranta in timpul functionarii. Unele modele utilizeaza o anvelopa gonflabila tip tub la interior, in timp ce altele utilizeaza o anvelopa compozita solida  care nu necesita prea multa intretinere. Primul pas in ingrijirea anvelopei trotinetei electrice il reprezinta consultarea manualului de utilizare si determinarea tipului de pneu folosit.

Monitorizarea presiunii aerului

Anvelopele trotinetelor electrice au nevoie de mentenanta diferita fata de cele auto. Presiunea aerului (PSI) pe care o necesita anvelopa este indicata pe peretele lateral. Verificati si asigurati-va ca anvelopele trotinetei electrice au presiunea aerului recomandata inainte de fiecare utilizare. Daca observati ca trebuie sa umpleti anvelopele mai frecvent, ar trebui sa verificati daca exista intreruperi sau resturi intre anvelopa si janta. Chiar si cea mai mica deschidere poate elibera suficient aer pentru a produce conditii periculoase.

Daca trotineta electrica are un design de roti compozite, nu trebuie sa va faceti mari griji in legatura intretinerea acestora.

Uzura profilului anvelopei

Suprafata anvelopei si profilul acesteia ajuta trotineta electrica sa isi mentina cursul pe diferite suprafete, cum ar fi asfalt, piata cubica, trotuar umed sau iarba. Banda de rulare a anvelopei este considerata adancimea modelului texturat aflat pe exteriorul anvelopei. Acest profil permite o frecare mai mare intre anvelopa si drum. Dupa un timp, veti observa ca suprafata de rulare incepe sa devina mai putin profilata. Atunci cand suprafata de rulare atinge o distanta de aproximativ 2 mm, este semn ca trebuie inlocuita anvelopa.

Consultati manualul de utilizare pentru a determina marimea si tipul anvelopei pe care o utilizeaza trotineta electrica. Un alt sfat cu privire la intretinerea anvelopelor il reprezinta inlocuirea acestora la 500km de rulare.

Verificati performanta inainte de fiecare deplasare! Acest sfat vine ca o combinatie a celor mai multe puncte cheie discutate in acest ghid. Intretinerea adecvata a trotinetelor electrice poate fi asigurata prin inceperea unei verificari inainte de deplasare, similar cu ceea ce fac pilotii inainte de decolare. Indiferent de cat de inalta este trotineta dvs. si indiferent de cat de multa atentie i-ati acordat  – surprize pot aparea in orice moment.

Concluzii

Trotinetele electrice devin rapid un mijloc de deplasare preferat in orasele aglomerate. Avantajele evidentele ale acestora au facut ca producatorii sa se intreaca in modele din ce in ce mai performante, mai eficiente si nepoluante. O intretinere corecta a trotinetei electrice contribuie la pastrarea acesteia mai multi ani la performante ridicate

Gama de trotinete electrice Joyor poate fi achizitionata de AICI

http://joyorscooter.ro/

https://www.youtube.com/watch?v=NYcBlO-iZYc&feature=emb_title


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *