Contacteaza-ne: +40 761 604 538 | E-mail: contact@joyorscooter.ro

Aparute inca de acum cativa ani pe piata din Romania, trotinetele electrice si vehiculele electrice incep sa castige din ce in ce mai mult teren in traficul aglomerat din Bucuresti. Si cum piata e in crestere, iar modelele aparute sunt din ce in ce mai variate, inainte de achizionarea unei trotinete trebuie sa tii cont de cateva criterii de alegere si cateva sfaturi pentru a lua cea mai buna decizi. Chiar daca veti auzi des in acest articol termenul de trotineta electrica, sfaturile noastre se aplica unui numar larg de vehicule electrice!

Primul si cel mai important! O trotineta electrica se alege in functie de distanta medie parcursa intr-o zi, greutatea utilizatorului, suprafata pentru deplasare (asfalt, piatra cubica, etc) si nu in ultimul rand, in functie de orasul in care se va circula cu ea (facand referire aici la suprafetele inclinate la care va trebui sa faca fata).



  • Acumulatorul

Cea mai importanta componenta dintr-o trotineta electrica si cea mai scumpa in acelasi timp o reprezinta acumulatorul, asta daca nu ai cumva cadrul aurit :). Fie ca vorbim de Li-Ion, Li-Po, acestia ar trebui sa iti asigure o autonomie buna in orice situatie. Cu cat mai mare, cu atat mai bine. O autonomie mare va insemna o greutate mai mare a trotinetei, dar si incarcari mai rare si o durata de viata a acumulatorului mai mare, facand o amortizare financiara mai eficienta.

Acumulatorii, fie ca vorbim de cei de marca (LG, Samsung, etc), fie ca vorbim de cei no name ar trebui sa vina insotiti de o garantie cuprinsa intre 6-12 luni. De principiu daca nu intervine o problema in aceasta perioada ai noroc si totul va fi ok. Indicat este ca folosirea acestora sa fie facuta cu un nivel de minim 50% de incarcare, pentru a evita ciclurile complete de incarcare/descarcare. Pentru perioadele de pauza, verificarea periodica este indicata, dar si un nivel de incarcare intre 30-50%.

Acumulatorii au doua valori ce trebuiesc urmarite:  voltaj si amperaj. Primul iti va oferi puterea de tractiune in concordanta cu un motor adecvat si al doilea autonomia de care toti avem nevoie. Adeseori veti intalni o combinatie intre voltaj si amperaj numita Wh.

In concluzie nu uitati : Cu cat mai mare cu atat mai bine cand vorbim de acumulatori!



  • Motorul

Motorul trebuie sa fie in concordanta cu puterea acumulatorului (acumulator mai mare decat valoarea nominala a motorului). Musai brushless (fara perii, fara piese in atingere). Montat pe roata spate sau fata, acesta face fata unui grad mare de uzura. Alegerea sa nu va fi in functie de „cat baga” o vorba din motociclism, ci mai degraba potrivit greutatii celui care merge si pantelor la care va trebui sa faca fata.



  • Cadrul

Vorbim de Romania, o tara care nu iarta nici un mijloc de locomotie cand e vorba de uzura. Cadrul unei trotinete electrice trebuie sa fie suficient de rezistent pentru a purta utilizatorul in siguranta. Nu vorbim de acrobatii, sarituri sau off-road, ci de mersul normal prin oras, pe drumuri asfaltate. Trebuie sa stiti ca acesta va trebui sa reziste in mers la greutatea combinata a utilizatorului + fortele initiate din miscare. Nu indic cadrele din carbon din pricina faptului ca acesta la impact are tendinta sa crape. Ideal in aeronautica, dar nepotrivit parerea mea la trotinetele electrice in ciuda rabatului la greutate.



  • Sistemul de franare si suspensii

Franele sunt la fel de importante precum viteza. Siguranta la franare eficienta este cruciala in orice oras. Trebuie sa fie ferma, chiar in conditii de urgenta. Recomandam alegerea unui sistem dual (pe roata fata si spate). Acestea trebuie verificate si mentinute periodic in functionare (curatarea lor se face cu spray special).

Suspensiile, incluzand aici si cauciucurile pe aer sunt necesare de obicei pentru un confort sporit la drumuri mai lungi, dar si din punct de vedere al sigurantei pe suprafete alunecoase (exista insa risc de pana – recomandam folosirea unei solutii pana prevent). In tija sau cu amortizoare, trebuie sa ofere un mers confortabil chiar si pe piatra cubica sau denivelari in alfalt. Indicam roti de 8 inchi si peste, in functie de distanta parcursa si suprafetele intalnite.



  • Mentenanta si impermeabilitate

Trotinetele electrice neavand multe piese in miscare necesita o intretinere minima, dar esentiala: curatare, degresarea agrenajelor rotilor, a suspensiilor si curatarea/setarea corecta a franelor. La asta mai adaugam verificarea componentelor pentru deformari si strangerea suruburilor (acestea pot surveni din cauza vibratiilor sau socurilor). Orice problema aparuta de alta natura necesita o vizita la service specializat in functie de modelul de trotineta ales.

Impermeabilitatea este o alt aspect de care trebuie sa tinem cont. Chiar daca majoritatea producatorilor anunta un anumit standard, indicat este sa o protejam de umiditate excesiva. In urma utilizarilor zilnice compenentele pot face loc apei sa intre la componentele electrice.



  • Concluzii si sfaturi

Alege trotineta electrica care ti se potriveste si nu pe cea care iti ia ochii prima data. Ai la dispozitie suficiente modele si specificatii din care poti opta.

Va avertizez ca acest mijloc de miscare creaza dependenta, scade nivelul de stres si aduce un zambet larg. Inainte de achizitie informeaza-te si musai daca ai posibilitatea, recomand sa faci un test. Va indicam sa cumparati din Romania pentru a beneficia de  garantie si service.

Folosirea mijloacelor de protectie si avertizare (casca, manusi, vesta reflectorizanta, lumini suplimentare) sunt mandatorii dat fiind pericolele intalnite in traficul aglomerat din orase. Cel mai eficient mijloc de avertizare sonor este in continuare cel clasic de bicicleta, soneria mecanica. Mare atentie la folosirea unui suport telefonic, deoarece in cazul nefericit al unui accident te poate lasa fara telefon.

Eu va urez in final achizitie potrivita, drumuri bune, fara evenimente si un sezon cat mai lung pentru a ne putea bucura de trotinetele electrice.

Acest formular va poate ajuta sa gasiti trotineta potrivita!

FORMULAR ALEGERE TROTINETA ELECTRICA

*Puteti vedea si alege  dintr-o gama larga de produse trotineta electrica pliabila  de AICI

Categorii: Blog

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *